DE PARTNERS

Wandelen is goed

voor je brein

In samenwerking met onze partner Zorg van de Zaak

Wandelen is goed

voor je brein

In samenwerking met onze partner Zorg van de Zaak

Dagelijks wandelen is gezond. Het verlaagt je bloeddruk en het cholesterolgehalte in je bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Maar door te wandelen vergroot je ook je mentale veerkracht. Genieten van de buitenlucht en natuur zorgt bovendien voor ontspanning en maakt het hoofd leeg. Hoe werkt dit nu precies?

Bij veel mensen ontstaan psychische of burn-out klachten door een te grote (werk-)druk en te veel prikkels. Tegenwoordig staan we 24/7 aan. Er komen voortdurend telefoontjes, apps of mails binnen. Dit kost veel denkkracht en heeft grote invloed op ons stressniveau. Een wandeling biedt mogelijkheid voor je brein om hiervan te herstellen. Vooral als je zelf stevig doorstapt, maken gedachten plaats voor leegte en rust.

Ulrika Léons, GZ-psycholoog bij Skils, legt uit hoe dit werkt: “Als je je hoofd leeg wilt maken, is het belangrijk om je omgeving in je op te nemen. Dit zijn andere prikkels dan die je tijdens je werk, studie of zorgtaak ervaart. Wat komt er binnen? Wat doet de beweging met je?” Door hierbij stil te staan, kun je je hoofd leegmaken en beter focussen tijdens je werk of andere bezigheden.

Na de inspanning van een stevige wandeling daalt bovendien je cortisolniveau. Cortisol is een stresshormoon. Dit sust gevoelens van stress. Als je regelmatig beweegt, zie je dat het lichaam getraind wordt en minder inspanning nodig heeft. Je ontwikkelt daardoor minder stress bij gespannen situaties. Je wordt veerkrachtig in je stresssysteem. Daarom maakt wandelen de kans kleiner dat je uitgeput raakt van de prikkels.

En een tip: zet je telefoon tijdens het wandelen en luisteren eens lekker op ‘niet storen’. Wedden dat jij dat hoofd even helemaal leeg krijgt?

Ben je gemotiveerd om meer voordelen van wandelen te ontdekken? Luister dan eens naar de Wandelen Werkt Podcast met GZ-psycholoog Ulrika Léons. Of bekijk de andere podcasts van Zorg van de Zaak over wandelen op deze pagina.

Wat doet Zorg van de Zaak?