HET EVENT
Experts aan het woord
Zo bereid jij je in de laatste maand optimaal voor op de 4Daagse.
Een hoogleraar Fysiologie, diëtist, wandelcoach en EHBO manager van het Rode Kruis geven tips
Experts aan het woord
Zo bereid jij je in de laatste maand optimaal voor op de 4Daagse.
Een Hoogleraar Fysiologie, Diëtist, Wandelcoach en EHBO manager van het Rode Kruis aan het woord
Annelies van den Hoven - (sport)diëtist
“Koolhydraten worden helaas vaak onterecht weggezet als ‘ongezond’ en ‘dik makend’. Maar als deelnemer aan de 4Daagse kun je niet zonder! Wél kun je bewust kiezen voor de gezonde soorten, zoals volkorenbrood, havermout en fruit. Geniet af en toe gerust van een ongezondere snack met toegevoegde suikers zoals koek, snoep en ijs, maar doe dit wel met mate.”
Bart Putman - wandelcoach
“De allerlaatste training is de belangrijkste. Loop nog een korte afstand in de week voor de 4Daagse om je lichaam actief te houden en de spierspanning erop te houden. Maar wel zo ontspannen en rustig dat het je bijna geen moeite kost. Dit zorgt ervoor dat je met een goede en relaxte mindset gaat beginnen. Het is belangrijk dat je lichaam uitgerust is en tegelijkertijd helemaal klaar voor de uitdaging.”
Bonustip: “Rust is ook training voor je lichaam.”
Claudia Lambregtse - EHBO manager Rode Kruis
“Niemand wil tijdens de 4Daagse blaren oplopen. Als het goed is heb je op dit moment je goed passende wandelschoenen al goed ingelopen. Wist je dat je het beste je sokken bij het wandelen met de gladde kant tegen de voet, oftewel vaak binnenstebuiten, kunt dragen om blaren te voorkomen?"
Maria Hopman - hoogleraar Fysiologie
Rust pakken: “Elke 2 uur kort rusten, 10 tot 15 minuten, werkt het beste. Dit is een goede balans tussen voldoende afstand afleggen (8 tot 10km) en even wat eten en drinken. In de pauze is het aan te raden de beenspieren kort te rekken en te strekken, en bij voorkeur niet de schoenen uit te trekken. Pas deze strategie ook toe tijdens je trainingen.” Acclimatiseren: “Ga wandelen in alle weersomstandigheden, dan weet je wat je bij welk weer aan moet doen en mee moet nemen. Wandelen in warm weer heeft als voordeel dat het lichaam “went” aan warmte, door sneller en meer te transpireren. Weeg jezelf voor en na een lange wandeling. Ben je afgevallen, dan heb je te weinig gedronken.”